Własny food truck – ile to kosztuje?

Zrzut ekranu 2015-07-24 o 12.29.33

Ulice polskich miast opanowały food trucki. Od kilku lat powróciła moda na ciężarówki z jedzeniem. Znajdziemy w nich proste dania takie jak burgery, szaszłyki, kanapki czy naleśniki. Ile kosztuje prowadzenie takiego biznesu?

Tego lata obserwujemy prawdziwy boom mobilnych punktów z jedzeniem. Oznacza to naturalnie większą konkurencję i konieczność wyróżnienia się. Czy warto dołączyć do tego wyścigu?

Podstawowym kosztem dla tego biznesu jest zakup samego samochodu. To wydatek rzędu od 25 000 PLN (za używane, starsze pojazdy) do nawet 80 000 PLN. Popularnymi modelami używanymi jako food trucki są Volkswagen LT, Peugeot J5, Fiat Ducato, Citroen HY czy Mercedes-Benz T1.

foodtruck
Podstawowe wyposażenie strefy gastronomicznej foodtrucków – w zależności od profilu działalności – powinno posiadać m.in.: gazową płytę grillową, lodówkę, okap i zlew z ciepłą wodą. Ważnymi elementami zabudowy są także szafki do magazynowania półproduktów, odpowiednie oświetlenie i blaty pokryte blachą ze stali nierdzewnej. Musimy nastawić się na koszty rzędu 10.00 – 35.000 PLN.

Właściciele Food Trucków muszą ponad to posiadać pozwolenie od Sanepidu na prowadzenie ruchomego punktu gastronomicznego i zapłacić za dzierżawę miejsca postojowego (ok. 800- 1200 zł/miesiąc). Wjazd na imprezy masowe wiąże się z dodatkowymi wydatkami. Nie unikniemy także kosztów stałych takich jak paliwo czy zaopatrzenie (około 2000 PLN/ miesiąc).

Ile można tym zarobić?

Według serwisu Biznesomania.pl w sezonie food trucki mogą przynieść średnio od 4 000 do 6000 PLN zysku miesięcznie. Poza sezonem należy nastawić się na o nawet połowę mniejsze zarobki. Zgodnie z prognozami inwestycja w ten biznes nie zwróci się w pierwszym roku. Prawdopodobnie zamkniemy rok ze stratą. Do niej należy doliczyć podatek ryczałtowy, który jesteśmy zobowiązani płacić. Podatek ten wynosi 3 % od sumy przychodów.

Oczywiście to średnia estymacja – właściciele najlepszych punktów potrafią zarobić w sezonie nawet 50 000 PLN/ miesiąc. Dużo zależy od miejsca, pogody czy naszego marketingu.

źródła: posbristo.pl, biznesomiania. trojmiasto.naszemiasto

 

2 thoughts on “Własny food truck – ile to kosztuje?

  1. Ciekawy pomysł na własny biznes, mając dobry pomysł na „gastronomiczne” jedzenie można całkiem dobrze zarobić.

  2. Świetny materiał. Foodtrucki stały się w Polsce się bardzo popularne, nie sądziłam, że to takie koszty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>